När hösten kommer och det börjar bli kyligt både ute och inne är det dags att börja fundera på lösningar till uppvärmning av den egna bostaden. El är inte billigt och av den anledningen gäller det att tänka så kostnadseffektivt som möjligt för att undvika en saltad elräkning. Här finns det mycket du kan påverka; de gamla elelementen blir alldeles för dyra i detta sammanhang och du gör därför klokast i att söka alternativa metoder. Ett mycket kostnadseffektivt alternativ är luftvärmepump, som jämfört med exempelvis installation av bergvärme innebär en relativt billig investering. De moderna luftvärmepumparna kan dessutom fås med appstyrning, där man kan fjärrstyra de funktioner som finns.

En luftvärmepump sköter i mångt och mycket sig självt. Det finns ett filter som ska göras rent med jämna mellanrum, åtminstone en gång per månad, men detta är enkelt fixat under rinnande vatten. Vartannat år är det dags för service och underhåll, där luftvärmepumpen görs ren av en auktoriserad tekniker. Precis som med andra tekniska prylar så är den här formen av underhåll viktig – precis som den obligatorisk ventilationskontrollen som också bör göras i vissa fastigheter. Denna service görs för att förlänga livslängden på apparaten, samt för att försäkra sig om att den presterar som den ska. Serviceteknikern mäter prestandan för att avgöra skicket och om något behöver åtgärdas. Livslängden på en luftvärmepump varierar, men man brukar prata om mellan 10 till 15 år beroende på fabrikat och modell.

Det finns en mängd olika luftvärmepumpar på marknaden av diverse fabrikat och som konsument är det inte helt lätt att avgöra vilken av dessa som man bör satsa på. Ett tips är att läsa de tester som enkelt går att hitta på nätet, samt de användarforum som finns där luftvärmepumpar diskuteras. Det är också bra att fråga de som redan äger en luftvärmepump om de är nöjda med sitt köp, eller om de haft någon form av problem etc. Något att tänka på är också att försöka få en ganska lång garantitid; det är inte ovanligt med 5 års garanti på luftvärmepumpar och detta kan kännas tryggt vid en sådan investering. Generellt sett kan sägas att man tjänar bäst i längden på att välja ett välkänt varumärke som kostar lite mera; risken finns annars att man lurar sig själv genom att köpa en billig modell som kanske inte fungerar som den ska.

Många väljer att utrusta sin luftvärmepump med app-styrning, så att de kan använda mobiltelefonen till att starta och stoppa luftvärmepumpen samt ändra temperatur och annat. Detta kan vara smidigt om man exempelvis har den i ett fritidshus och på förhand vill kunna ställa in ett skönt klimat innan man kommer dit. Luftvärmepumpen ansluts då till en router som kan kommas åt via nätet.

Author mikael
Published
Categories Uncategorized