Det har blivit allt vanligare att man kopplar upp sina tekniska prylar som man har där hemma gentemot sin mobil. Då kan man styra i princip allt från att sätta igång ugnen, så att maten är klar när man kommer innanför dörren, till att justerar temperaturen i sommarstugan när det är dags att åka dit, så det är varmt och gott när man är framme.

Nackdelen med dessa smarta hem är att de är betydligt lättare att påverka utifrån, som exempel går det att ”hacka” sig in då det går att manipulera låset på ytterdörren. Det är därför det gäller att man använder sig av sitt sunda förnuft och ser till att försöka göra hemmet så säkert som möjligt.

Smart hem

Köper man sig ett nybyggt hus finns de smarta prylarna redan monterade och man är sårbar utan att kunna påverka det. De nya husen har sensorer, termostater och digitala styrsystem som har blivit installerade. Det gör att huset blir sårbart och då mjukvaran i dessa smarta utrustningar kan bli påverkade av buggar, som i sin tur påverkar säkerheten i hemmet.

Buggen kan sättas sig i värmepannan, termostaten eller i dammsugaren med mera och gör att störningen kan blir svår att upptäcka. Vilket är en verklig utmaning för den som vill ha ett smart hem!

Uppdatering

Något som är mycket viktigt i ett smart hem är att ständigt se till att de blir uppdaterade, då det görs ständigt sådana för att öka säkerheten eller se till att få fler funktioner. Fördelen är om uppdateringarna sker automatiskt, vilket gör att man slipper tänka på att inte glömma den senaste uppdateringen.

Vart tar all data vägen?

Allt de smarta i hemmet gör att det kan finnas ett stort problem att kunna behålla sin integritet. Det är nämligen så att var och en av alla sensorer samlar på sig massor av data och på så vis kan ge en tydlig och detaljerad bild hur det smarta hushållet lever. Perfekt för företag som vill göra en reklam via allaannonser eller likvärdigt som är riktad mot en speciell målgrupp.

Då är frågan om företagen som har installerat alla prylarna i hemmet kommer göra med all data det får in. Kommer de behålla den själv eller i värsta fall sälja den vidare till företag som är intresserade. Denna typ av datainnehåll har blivit reglerat av den nya lagen om personuppgifter och gäller för hela Europa.

Dessa var några av de bekymmer som man kan råka ut för i och med man skaffar sig ett hem som är smart, men är man medveten om det så kan man göra ett val och väga för- och nackdelar mot varandra. Utifrån dessa får man sedan göra valet på hur smart hem man egentligen vill ha!

Author mikael
Published
Categories Uncategorized