Elektronik i bilar – LAN på hjul

Det har hänt en hel del med bilar och elektronik sedan Volvo 240 gjorde entré på marknaden som den ultimata familjebilen – säker och bekväm. Idag har bilköpare helt andra krav på sina bilar och den utrustning som ska finnas. Det räcker inte längre med vindavvisare, taklucka och stripes längs med sidorna – tiderna har förändrats och i takt med att ny teknik görs tillgänglig skapas helt nya behov som inte tidigare funnits.

Bilar av idag är uppbyggda som ett LAN, lokalt nätverk, där ett flertal olika datorer är sammankopplade för att säkerställa en fungerande kommunikation mellan bilens alla system och delar. Här skickas information på en mängd olika sätt, exempelvis från bilens drivlina till bilens informationssystem som föraren kommer åt via en stor info-skärm. Det mesta i informationsväg finns tillgänglig, allt från när nästa service planeras till däcktryck och inställningar för navigationssystemet eller ljudanläggningen.

Bilar bjuder på en massa spännande teknik där man som vanlig “användare” enbart kan ana toppen på isberget. Det hela är noga utprovat för att fungera så korrekt som möjligt, men skulle det mot förmodan bli något fel med någon av bilens funktioner så kan detta åtgärdas med hjälp av mjukvaruuppdateringar – precis som på vilken dator eller surfplatta som helst. I samband med att bilen lämnas in på service passar verkstaden på att uppdatera bilen på diverse olika sätt; det kan handla om allt från ny programvara till bilens dörrlås, eller nya inställningsmöjligheter som kommit till ljudanläggningen.

Med tanke på att elbilarna blir en allt vanligare syn på våra vägar börjar tekniken utvecklas i en allt mer avancerad riktning, där det ställs utförligare krav på funktion – samtidigt som det finns flera aspekter på miljön.

youplay