Spela musik i hela bostaden

Musik är viktigt för de allra flesta av oss på ett eller annat sätt. Vissa kan inte fungera utan sin alldeles eget utvalda musik, medan andra nöjer sig med skvalet från radion. Musik påverkar oss på olika sätt och vårt mönster för musiklyssnande varierar oerhört mycket. På samma sätt varierar de platser där vi helst lyssnar på våra favoritartister – vissa föredrar att lyssna på musik i bilen, eller när de är ute och motionerar och andra vill enbart lyssna på musik hemma i den egna bostaden. Det som dessutom skiljer sig åt mellan olika människor är hur man föredrar att musiken ska spelas upp; genom att lyssna på mobiltelefonen med hörlurar, genom stereoanläggningen på hög volym, eller på något annat sätt.

Det allra bästa är att kunna välja för varje enskild gång hur man vill lyssna på musiken och detta åstadkoms genom att ha musiken tillgänglig överallt för snabb och enkel åtkomst. För att fixa detta bör man ha alla musikfiler på en central lagringsplats, förslagsvis en dedikerad hårddisk eller en NAS. Du kan förstås också ha filerna på en PC och dela ut dessa, men då måste datorn vara påslagen hela tiden så det är inte den smidigaste lösningen. Tanken är att du ska kunna komma åt filerna i hela bostaden; från din dator, mobil, surfplatta eller TV – ja, helt enkelt alla enheter som är anslutna till ditt hemmanätverk via WIFI.

Tillgången till ljud handlar dock inte enbart om åtkomst av filerna. Det blir förstås inget ljud om det inte spelas upp nånstans. Visst, spela upp musik i mobilen eller surfplattan funkar ju om du använder hörlurar – men vore det inte kul att höra musiken i alla rum i din bostad? Lösningen på detta är att installera högtalare i alla de rum där du vill kunna höra musiken. Spontant kanske du bävar för all kabeldragning som måste göras i samband med detta men lugn – det finns högtalarsystem som är helt kabellösa och fungerar helt trådlöst. Det enda du behöver göra är att installera högtalarna på lämpliga platser och allra snyggast blir det när du bygger in högtalarna i väggen eller i taket. Det finns app-styrda system där du efter installation kan styra vilken eller vilka högtalare som ska vara aktiva. Så, tappa upp vatten i badkaret, aktivera högtalaren i badrummet, lägg dig i badet och njut av ditt nya ljudsystem!

youplay