Filmintresserad? Satsa på hemmabio!

Marknaden för tekniska prylar håller i det närmaste på att svämma över; överallt möts vi av annonser från de stora butikerna som säljer hemelektronik som vill sälja på oss allt från TV-apparater till vitvaror och kompletta hemmabiosystem. Det är som konsument inte helt lätt att sålla i den här djungeln av prylar – och framförallt att komma fram till vad det är som man verkligen behöver ha. En gyllene regel är att inte köpa det som man inte har användning för och av den anledningen är det vettigt att tänka efter innan varje köp. Det är lätt att förföras av det allra senaste och lockas av de nya funktionerna som kommer med den senaste tekniken. Dock finns det inte alltid stöd för den här nya tekniken; ofta kommer funktionaliteten ut på marknaden innan det blir vedertaget och det är inte alls säkert att det kommer bli någon populär funktion. Handla därför med omdöme. Det du inte har behov av idag kanske du inte kommer ha något behov av imorgon.

Du ska alltid gå efter ditt intresse, förstås, när du ska köpa en ny pryl eller uppdatera din utrustning. Börjar du exempelvis tycka att din TV är för liten och vill ha en variant som är större – visst, du kommer säkert tänka på detta varje dag tills dess att du skaffar en ny TV. Om det är ett vettigt köp eller inte avgör bara du. För den som är filmintresserad börjar det ofta med en maffig TV eller en projektor som central pryl i anläggningen. Det är helt och håller budgeten som styr vilken modell eller variant du inhandlar. Tänk på att den senaste modellen kommer vara dyr och antagligen inte motsvarar det du betalar; satsa därför helst på den näst senaste modellen som säkerligen reas ut när den nya lanseras.

TV:n (ja, eller projektorn då) är dock bara början om du är riktigt filmintresserad. Du behöver förstås mata TV:n med filmfiler någonstans ifrån; antingen via en DVD- eller Bluray-spelare eller via någon form av mediaspelare. Film på skivor tappar allt mer i popularitet, trots att branschen försökt göra ett sista ryck i och med den senaste 4K-standarden (som kräver särskilda spelare). Vanligare numera är att man satsar på att spela upp film från en hårddisk eller något liknande lagringsmedia. Dessa filer processas genom någon form av mediaserver eller NAS, som i sin tur spelas upp genom en mediaspelare (antingen en separat eller genom en variant som är inbyggd i TV:n, om detta finns).

Ljudet är också viktigt i din hemmabioanläggning och av den anledningen bör du ha någon form av hemmabio-receiver, där du ansluter alla dina enheter du vill ha ljud ifrån samt en uppsättning högtalare. I och med detta förgyller du dina filmstunder ordentligt!

youplay