Mobiltelefoner och teknikutvecklingen

Att det händer otroligt mycket i mobilbranschen är det knappast någon med något så när teknikintresse som har kunnat undgå. Den som vill ha den allra senaste mobiltelefonen kommer att få lägga ut massor av pengar, eftersom det hela tiden kommer nya varianter som för varje version är lite bättre än den tidigare. Dock är det sällan som det är befogat att ha det absolut senaste när det handlar om mobiler – eller teknikprylar överhuvudtaget egentligen. Skaffar man sig exempelvis den näst senaste modellen har man fortfarande en variant som håller måttet bra och som man dessutom kanske får till halva priset jämfört med det allra senaste.

Vad beror då den snabba utvecklingen inom denna bransch på? De som styr den i det närmaste vansinniga utvecklingstakten är faktiskt användarna. Det ställs hela tiden utökade krav på tillverkarna att komma fram med något som hela tiden överträffar det andra som finns – både sig själva och konkurrenterna. En mobiltelefon idag är inte längre enbart en telefon, nej långt därifrån. Faktum är att mobiltelefoner och surfplattor är ett alternativ till en dator, på många sätt. Det är heller inte säkert att mobilen främst används till att ringa med; vissa ser denna portabla apparat som en källa till både spel och musik, i kombination med kamera och möjligheten att surfa på nätet.

Ganska sällan behöver man ha den allra senaste mobilen för att kunna köra alla nya appar och spel som kommer. Det är möjligen spelen som kräver allt mer av mobilen i form av prestanda, men de flesta mobiltelefoner idag räcker gott till att spela både Android och iOS-spel på. Det som däremot kan vara bra att ha mycket av är lagringsutrymme. Detta löser man genom att installera ett minneskort av lämplig storlek, för att kunna lagra både film, spel och annat som man önskar ha på sin telefon. Det kan också vara vettigt att koppla mobilen mot molnet, så att du kan ha lagring och backup av telefonens innehåll någon annanstans. Detta så att det går lätt att återställa efter en eventuell krasch.

Utvecklingen av mobilerna kommer garanterat inte att stanna av, snarare kommer det accelerera i takt med allmänhetens krav på nya prylar och funktioner. Det återstår att se om surfplattorna kommer att ta över rollen som datorsubstitut framöver eller inte.

youplay