Elektronik räknas formellt som den gren av elektrotekniken som bygger på elektroners rörelse, det vill säga elektricitet. I dagligt tal brukar elektronik betyda elektroniska komponenter, det vill säga delar av maskiner såsom radioapparater och teveapparater. När man använder ordet elektronik kan man också mena själva apparaterna i sig, exempelvis radioapparater, dammsugare och smartphones.

Elektronik i vardagen

Idag finns elektronik överallt i vardagen. I våra hem, på jobbet, på sjukhus i fordon och till och med utomhus. Exempel på elektronik man kan hitta i ett kök är spisar, kylskåp och mikrovågsugnar. På ett kontor kan man hitta datorer, högtalare och skrivare. Även i en bil finns kanske en färddator, en GPS och lampor. Som du nu inser är våra moderna liv byggda på användning av elektronik. Men så har det inte alltid varit.

Köpa elektronik

Tillsammans med mode och kosmetika är elektronik den kategorin av varor som det handlas allra mest med. Försäljningen av elektronik till både privatpersoner och företag har ökat enormt de senaste årtiondena och fortsätter att öka. Det finns flera orsaker bakom detta. Några av dem är att elektroniken blivit driftsäkrare och därmed mer säker att ha i sitt hem, enklare att använda, mindre i storlek och energisnålare. Dessutom har elektronik börjat massproduceras, och därmed blivit billigare.

Idag går det att köpa elektronik i många olika typer av butiker, både online och fysiskt. Det finns dock några saker du bör tänka på när du köper elektronik. Först bör du jämföra priser och kvalitet. Läs gärna recensioner online för att få information om hur andra konsumenter upplevt produkterna. Titta också på prisjämförelsesajter för att få det bästa erbjudandet. Vidare är det viktigt att du får elektronik som är säker. Det har nämligen förekommit telefonladdare och annan elektronik som startat bränder. Svenska Institutet för Standarder utfärdar en märkning som kallas CE-märkning, och som bara får sättas på produkter som uppfyller vissa säkerhetskrav. Titta efter denna när du köper elektronik!

Author mikael
Published
Categories Energin
youplay