Många väljer idag att köpa en laptop, alltså en bärbar dator, istället för en stationär. Detta då dagens bärbara datorer ger betydligt mer prestanda per krona än vad de gjorde för 20 år sedan. Då kunde en laptop med motsvarande prestanda som en stationär dator vara flera tusenlappar dyrare. Vissa klarar sig dock rentav med en surfplatta, ifall man mest har tänkt surfa, kolla sociala medier, e-post, YouTube med mera. Surfplattans intuitiva pekskärmsgränssnitt är dessutom väl anpassat för personer som inte har så stor datorvana.
En dator med ett fysiskt tangentbord och stor skärm behövs dock för mer professionellt bruk, såsom programmering eller tung videoredigering. Även hardcore gamers väljer oftast stationära datorer eftersom det är lätt att skräddarsy hårdvaran i dem och även byta komponenter som grafikkort och annat allt eftersom de behöver uppgraderas. Dagens spel kräver dessutom högpresterande grafikkort som utvecklar en hel del värme och denna avleds lättare ur en stationär dator med gott om utrymme och stora fläktar.
Handplockade komponenter ger lägre pris
Man behöver dock inte vara något av ovanstående för att en stationär dator ska vara av intresse. Att spara pengar är en anledning så god för att välja stationärt. Den stora fördelen med att ha en stationär dator är just att man själv kan handplocka komponenterna när man köper dem och då välja de som passar ens behov och plånbok. Man kan därmed spara några tusenlappar jämfört med om man hade köpt en färdigmonterad dator.
Det krävs förstås en del tekniskt kunnande för att veta dels vilka komponenter som fungerar ihop och även för själva ihopbyggandet av datorn efteråt. Idag säljs dock färdiga uppgraderingspaket av vissa webbutiker där de redan har plockat ihop moderkort, processor och minneskretsar som är kompatibla med varandra, vilket gör att man slipper den huvudbryn. Om de har billig frakt är det givetvis också en fördel.
Återanvänd delar från din gamla dator
Har man redan en stationär dator hemma så kan man dessutom återanvända många av delarna till sin nya dator. Tillbehör som mus, tangentbord och bildskärm är ganska uppenbart att man kan byta. Men detta gäller även interna hårddiskar och eventuella optiska läsare för DVD och Blu-ray, såvida de har samma gränssnitt (till exempel SATA). I vissa fall kan även minnesmodulerna flyttas över.
Även själva datorlådan, eller chassit som det kallas, kan återanvändas till den nya datorn, om man verkligen vill spara pengar. Oftast behövs dock en kraftigare nätdel för den nya datorn, i synnerhet om man har tänkt spela mycket på sin dator och har köpt ett nytt och kraftfullare grafikkort som slukar mer ström.
När man har beställt hem alla komponenter i form av moderkort, processor, RAM-minne, grafikkort, nätdel och annat är själva ihopbyggandet inte särskilt komplicerat. Det enda verktyg man brukar behöva är en skruvmejsel. Det mest komplicerade brukar vara monteringen av processorn med tillhörande kylare med kylfläns och fläkt, samt att se till att man sätter i kontakterna på moderkortet på rätt ställen.