Under slutet på 1990-talet började allt fler svenskar skaffa en egen dator hemma och hem-pc-reformen från den dåvarande regeringen gjorde att ytterligare en miljon svenskar fick tillgång till en hemdator. Idag finns förmodligen minst en dator i varje svenskt hem, inte minst om man räknar in alla surfplattor och smartphones som rent tekniskt är små datorer, även dem.
Under större delen av 90-talet var det fortfarande telefonmodem som gällde för de som ville koppla upp sig mot internet. Det gick inte bara betydligt långsammare än idag utan kostade dessutom per minut, likt vanliga telefonsamtal. Dagens snabba bredband till en fast månadskostnad har verkligen förändrat sättet vi använder internet på och även bidragit till att fler börjat använda datorer i någon form.
Förr var datorerna inte heller särskilt användarvänliga och man behövde ofta mata in kryptiska textkommandon för att få saker att fungera. I och med dagens lättanvända datorer och mobila enheter med intuitiva gränssnitt behöver man inte direkt ha 2,0 på högskoleprovet för att kunna använda dem.
Miniatyriseringen av elektroniken som gjort smartphones möjliga har även lett till att andra prylar i hemmet blivit uppkopplade. Det finns numera både lampor, dörrlås, högtalare, termostater, kylskåp och tvättmaskiner som är uppkopplade och som kan styras via en app i mobilen eller surfplattan. Detta brukar kallas Internet of Things (IoT) och gör att man bland annat kan tända lampor eller byta färg på belysningen via mobilen. Har man ett uppkopplat dörrlås kan man istället låsa upp sin dörr hemma för att till exempel släppa in en hantverkare fast man sitter på jobbet.
Utvecklingen går mot att allt fler prylar hemma blir uppkopplade och man brukar tala om det smarta hemmet. Något som nu även har börjat komma till Sverige är de smarta högtalarna i form av Amazon Echo, Google Home och liknande. Det handlar om högtalare med artificiell intelligens som man kan ställa frågor till om lite av varje, till exempel hur vädret ska bli idag, hur högt Eiffeltornet är eller vad klockan är i New York just nu.
Tidigare har dessa smarta högtalare inte haft stöd för svenska språket men i skrivande stund har åtminstone Google Home det. Mycket talar dock för att även Amazon är på väg att etablera sig på den svenska marknaden inom kort och då kommer man kunna prata svenska även med deras digitala assistent Alexa.
Utöver att kunna ställa frågor till dessa digitala assistenter fungerar de även som navet, eller hubben, i det smarta hemmet då man genom att prata med dem kan starta robotdammsugaren, tända belysningen, höja värmen eller låsa upp dörren. Det finns dock flera standarder idag och branschen behöver nog komma överens om en gemensam standard så alla IoT-prylar från olika tillverkare kan kommunicera med varandra på ett smidigt sätt.