Datorer och teknikutvecklingen

För den som inte riktigt hänger med i utvecklingen vad gäller datorer och tillbehör kan det kännas som en stor djungel. Särskilt i ett läge där man ska köpa sig en ny dator eller liknande. Det är en enormt snabb utveckling på marknaden, där det på ett sätt är köparens marknad – om man nöjer sig med något annat än det allra senaste. Faktum är att trots att en dator inte längre är den senaste modellen så är den fortfarande otroligt aktuell, fast ofta till ett kraftigt nedsatt pris. Den här trenden har hållit i sig länge och verkar absolut inte avta, utan snarare tvärtom. Att köpa sig en dator kräver lite koll på läget idag, trots att de allra flesta datorer eller datorpaket som säljs i butiken håller måttet för normal, daglig användning.

Vad ska man då tänka på när man ska köpa sig en dator? Här bör du allra först fråga dig själv vad det är du söker; det vill säga vad du ska ha din nya dator till. Det är helt och hållet användningsområdet som får styra här; det är stor skillnad på behov att vilja ha en fullfjädrad speldator eller en ren arbetsmaskin där du använder ordbehandlare och surfar på nätet. Ska du ha datorn till att spela spel, de senaste spelen på marknaden, bör du dimensionera din burk rejält. Trots allt vill du ju att den ska fungera med morgondagens spel också och inte enbart de som finns tillgängliga för ögonblicket. En speldator är utrustad med ett högpresterande grafikkort och en rejäl dos med RAM-minne (datorns arbetsminne). Dessutom brukar här finnas en rejält tilltagen hårddisk för att få plats att installera alla de spel man önskar.

De flesta datorer som säljs numera är laptops, så kallade bärbara datorer. Dessa är mycket smidigare att hantera än de mer klassiska stationära varianterna, som inte erbjöd någon direkt flexibilitet alls. Det finns idag ingen större anledning att välja något annat än en laptop, eftersom de numera är lika bra prestandamässigt som de stationära datorerna. På en laptop finns allt det du kan tänkas behöva och även de allra billigaste varianterna duger gott för en vanlig arbetsdator. De kommer som regel förinstallerade med någon av de senaste versionerna av Windows, samt ofta med en provversion av Office-paketet.

Samtliga laptops har idag inbyggt trådlöst nätverkskort för enkel anslutning till WIFI, oavsett om du kopplar upp dig mot routern där hemma, på hotellet eller på jobbet. Allt fler bärbara datorer utrustas också med bluetooth för trådlös kommunikation med exempelvis mobiltelefoner och surfplattor. Värt att satsa på är en variant med en så kallad SSD-disk, en nyare hårddiskstandard som höjer arbetsprestandan oerhört mycket jämfört med de äldre hårddiskarna. På nyare laptops hittar man också de senare versionerna av USB-port, det vill säga USB C.

mts_authority