Appar är något som under de senaste tio-femton åren blivit en allt viktigare del av våra liv. Innan den första Iphonen släpptes var det sannolikt få utanför renodlat tekniska kretsar som ens hört ordet. Idag är det vardagsmat. I princip allt rör sig idag om appar. Vi styr våra hem med dem, de får vårt arbetsliv att fungera och den mesta underhållning och kultur vi tar del av kommer via en app. Det här har gjort att apputvecklare har blivit ett av våra viktigaste yrken. De som designar och producerar våra appar har helt enkelt väldigt stort inflytande på hela vår vardag.

Hur utvecklas en app?

Att utveckla en app görs nästan alltid enligt någon av de projektmodeller som är vanliga i IT-världen. Det som däremot är unikt med appar är att slutanvändaren ofta inte har någon högre teknisk kompetens. Det ställer därför stora krav på att appen ska se bra ut och vara lätt att använda. Om du själv har en plan om en app du skulle vilja utveckla kan du ta din idé till något företag som specialiserar sig på teknik och gränssnittsdesign så kan de hjälpa dig. Ett exempel på ett sådant sådant företag är Prototyp.se som är en helhetsleverantör inom bland annat apputveckling. Prototyp.se gör givetvis mer än så, men de är ett bra exempel på hur ett modernt IT-företag jobbar med appar. Har du en idé kan du gå till dem för att få din idé utvärderad. Om den verkar funka kan de sedan bygga den tekniska infrastrukturen och designa din app åt dig.

Bli apputvecklare

Eftersom så mycket styrs av appar finns det också ett stort behov av folk som kan jobba med att skapa dem. Apputvecklare är ett framtidsyrke, vilket gör att du som funderar på karriärväg gör helt rätt i att titta på den möjligheten. Apputvecklare tjänar dessutom väldigt bra. Det är givetvis en fördel om du har ett stort intresse för IT och någon form av grundkunskaper inom programmering innan. Men om du har det finns det flera vägar att gå för att bli apputvecklare. Du kan antingen gå den långa vägen och ta en examen inom IT från något av våra tekniska universitet. Eller den korta vägen och gå en tvåårig praktisk utbildning på en yrkeshögskola. Det senare alternativet går snabbare, men har nackdelen att du inte får lika bred kompetens och det kan bli svårare att byta till en annan karriär inom IT om du tröttnar på apparna.

Author mikael
Published
Categories Energin
youplay