Att Bluetooth har dykt upp överallt på varenda mobiltelefon och även andra prylar har nog inte undgått någon, men vad är egentligen bluetooth?

Det är faktiskt en svensk uppfinning som utvecklades av Ericsson Mobile Communications. Från början kallades projektet för MC Link där MC stod för Multi Communicator. 1997 inleddes ett samarbete med Intel och året efter bildades en utvecklingsgrupp för Bluetooth. Valet av namn kom ifrån Jim Kardach från Intel som läst en bok om vikingen Harald Blåtand som enade Danmark och Norge, och även var känd som en stor talare och hade en förmåga att ena folk och få dem med sig. Det var ett passande namn på en arbetsgrupp med medlemmar från IBM, Nokia, Ericsson och Intel, som dessutom hade blå loggor. Harald Blåtand blev det, och logotypen för Bluetooth består av ett H och ett B i stiliserad runskrift.

Från början var det tänkt som en kommunikationslösning för mobiltelefoner, men allt eftersom tiden har gått utvecklades det till att även innefatta kommunikation på korta avstånd mellan ännu fler tekniska apparater så som headset, högtalare, klockor, pulsmätare, sexleksaker, datortillbehör som möss och tangentbord och mycket mer. Att Bluetooth inte konkurrerar med WiFi kan folk höja ett ögonbryn åt kanske, men Wifi är trådlös kommunikation mellan enheter tänkt till större avstånd och Bluetooth är tänkt för korta avstånd på några meter max. Det finns även NFC, en betallösning med mobiltelefoner som kommunicerar trådlöst, men den fungerar på centimeternivå. Man måste alltså hålla de två enheterna nästan mot varandra.

Det antagligen största användandet av Bluetooth sker vid trådlös överföring av ljud, så som headset för musik och samtal, musik från mobilen eller datorn till en högtalare, men det används också för överföring av datafiler och streaming av filmer från dator eller telefon till en TV.

Fördelen med att använda sig av trådlös överföring är att man slipper sladdar kors och tvärs. Det blir enklare att flytta runt på sig själv och en högtalare, särskilt om det är en batteridriven högtalare. Det är också smidigare med trådlöst headset när man kör bil, så att man kan ha telefonen tryggt i fickan och bara trycka på en knapp på headsetet när man ska svara på inkommande samtal. Detta är något väldigt bra ur trafiksäkerhetssynpunkt eftersom det numera är förbjudet att pilla på telefonen under körning. Bluetooth finns i flera olika typer, beroende på vad de är utvecklade för. Olika tekniska prylar kommunicerar på olika sätt, så en Bluetoothversion avsett för headset fungerar inte för att hantera bildöverföring. Därför kan det stå olika tekniska specifikationer på prylarna vi köper, och Bluetoothen kan ha olika nummer.

Att tekniken har blivit så utspridd beror på en bra överföring, låg bandbredd och väldigt låg strömförbrukning, samt att den är licensfri. Vilket företag som helst kan använda Bluetooth till sina produkter. Tänk dig att i framtiden kunna starta kaffebryggaren på morgonen, medan du fortfarande ligger i sängen, via ett par snabba tryck på telefonen.

Author mikael
Published
Categories Energin
youplay